Ramazan Bayramı’nda sağlık hizmetleri devam edecek… Ramazan Bayramı’nda sağlık hizmetleri devam edecek…
Salça kuşkusuz Türk Mutfağının olmazsa olmaz gıda maddelerinden birisi olarak bilinir. Birçok yemeğe renk ve aroma vermesinin yanı sıra sade olarak da tüketildiği bilinen salçanın hem sağlık açısından hem de lezzet açısından organik, ev yapımı olması oldukça önemlidir. Biber ve domates olmak üzere iki tip salça çeşidi vardır. Vitamin yönünden oldukça zengin olan salçanın içerisinde kalsiyum  başta olmak üzere birçok faydalı madde vardır. İçerdiği likopen maddesi sayesinde vücudu hastalıklara karşı korur. Ancak salçadan hem lezzet hem de sağlık açısından maksimum karşılık alabilmek için tüketilen salçanın ev yapımı hatta organik olduğuna dikkat edilmelidir. Ancak her organik üründe olduğu gibi ne yazık ki salçada da organik adı altında katkı maddeli salçaların satıldığı görülür. Bunu anlamak için birkaç yöntem vardır. Bu yöntemleri sizler için derledik... Organik Salçayı Nasıl Anlarız?  Bir salçadan maksimum lezzet ve fayda alabilmek için mutlaka tüketilen salçanın organik ve hakiki olması gerekir. Bu bağlamda tüketilen salçanın hakiki ya da organik olup olmadığı öğrenilmelidir. Tam da bu anda herkesçe Organik Salça Nasıl Anlaşılır? sorusu sorulur. Tüketilen salçanın organik olup olduğunu öğrenmek için tüketicinin incelemesi gereken birkaç nokta vardır Aşağıda yazılan yönergeleri uygulayarak bir salçanın organik olup olmadığı rahatlıkla öğrenilebilir.   Satın Alınan Yer Bir salçanın Organik Salça olup olmadığını anlamanın yollarından birisi satın alınan yerin güvenilirliğidir. Güvenilir bir yerden alınan salçanın içeriği satıcıya sorularak organik olup olmadığı anlaşılabilir. Satıcıdan, salçanın içinde hiçbir kimyasal ve katkı maddesi olmadığına dair teyit alınmalıdır. Ancak bu tamamen satıcının insiyatifinde olan bir yöntem olduğu için satıcının güvenilir, bilinen bir satıcı olması önemlidir. Bu yüzden elbette oldukça zor bir yöntemdir.   Rengi Organik Salça Nasıl Anlaşılır? sorusuna net bir cevap almak için salçanın rengine dikkat edilmesi de oldukça önemlidir. Biber veya domates farketmeksizin Organik Salça daha canlı ve parlak kırmızı bir renge sahiptir. Eğer salça, soluk bir renge sahipse o salça muhtemelen organik değildir. Bir salçadan maksimum lezzet ve sağlık açısından fayda alabilmek için soluk renkli, organik olmayan salçalardan uzak durulmalıdır.   Dayanıklılığı Organik Salça Nasıl Anlaşılır? sorusuna bir cevap bulabilmek için o salçanın dayanıklılığı da büyük önem arz eder. Bu noktada Organik Salçalar diğer hazır salçalardan ayrılır. Hazır salçaların çok rahat bir şekilde küflenebilmesine karşın organik salça ise kesinlikle küf tutmaz. Ancak organik salçaların da uygunsuz ortamlarda saklandıkları taktirde ekşime sorunu yaşayacakları da göz ardı edilmemelidir. Bu bağlamda salçanın saklama koşullarına da dikkat edilmelidir.   Tadı Endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçaların yanında organik salçaların tadı onlardan oldukça farklı ve lezzetlidir. Organik Salça tüketildiği zaman içerisindeki biber veya domates tadı belirgin bir şekilde farkedilirken, endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçalarda içerisindeki kimyasal ve koruyucu katkı maddeleri yüzünden biber veya domates tadı neredeyse hiç algılanmamaktadır. Anadolu'da ya da küçük yerleşim yerlerinde yapılan yemeklerin tadının bu kadar lezzetli olmasının sebebi endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçanın hiç bilinmeyip yemeklerde ev yapımı salçanın kullanılıyor oluşudur. Kokusu Bir salçanın organik olup olmadığını anlamanın diğer bir yolu da koklama yoluyla test etmektir. Tamamen duyusal bir testtir. Bu yüzden güvenilirlik oranı tartışmaya açıktır. Koklamaya yoluyla test etmek için salça koklanır. Eğer baskın olarak biber veya domates kokusu geliyorsa muhtemelen o organik bir salçadır. Ancak boya ve kimyasal madde kokuları geliyorsa o salça, ne yazık ki organik olmayan endüstriyel olarak işlenmiş hazır salçadır. Sağlık açısından başta olmak üzere birçok zarardan kaçınmak için bu tip salçalardan uzak durulmalıdır. Salçaların Sağlığa Faydası Var mı? En önemli sebze kaynakları içerisinde domates ve biber gelir. Aynı zamanda evlerde yoğun tüketilen besin kaynakları içerisinde domates ve biber salçaları öne çıkmaktadır. Vitamin ve mineral kaynakları barındırması üzerinden, domates ve biber salçası önemli bir kaynaktır. Malzemeler hazırlandığı vakit evde yapılabilecek özel salça türleri içerisinde yer almaktadır. Önemli faydaları ile beraber dengeli şekilde tüketilmesi gereken kaynaklar içerisinde yer alır. Peki, domates ve biber salçasının faydaları nelerdir? Neye iyi gelir kısacası sağlığa faydalarını tüm detayları ile derledik. Domates ve Biber Salçasının Faydaları Nelerdir? Domates ve biber salçası kaynağı olan domates ile biberin tüm etkilerini yansıtmakta ve önemli faydalar sunmaktadır. - A, C ve E vitamini ile beraber potasyum ve folik asit yönünden zengindir. - Göz sağlığını korur. - Katarakt oluşumunu geciktirir ya da önler. - Beyaz kan hücresi üretimi konusunda yardımcıdır. - Yeni hücrelerinin üretimi noktasında önemli bir rol oynar. Bu şekilde önemli faydaları ile beraber düzenli olarak domates biber salçası dengeli şekilde tüketilebilir. Domates ve Biber Salçası Neye İyi Gelir? Önemli bir besin kaynağı olması ile beraber domates biber salçası ayrıca oldukça lezzetlidir. Her evin mutfağında mutlaka bulunması gereken bu sağlıklı besin kaynağı, özellikle hücre yapımında oldukça etkilidir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı bir yaşam sürme imkanı tanır. Tabii göz sağlığı için de oldukça önemli bir kaynak olmasının yanı sıra, birçok önemli vitamin ve mineral barındırır. Kaynaklar: http://www.gidahareketi.org/ https://www.organikgurme.com/ https://www.sabah.com.tr/ https://www.milliyet.com.tr/