Çok kızan olacak ama yazayım... 1989'dan 2021 yılına kadar MEB bünyesinde eğitimci olarak görev yaptım. Branşım elektrik olduğu için 32 yıl boyunca haftada 40-60 saat arası der...

 
Çok kızan olacak ama yazayım... 1989'dan 2021 yılına kadar MEB bünyesinde eğitimci olarak görev yaptım. Branşım elektrik olduğu için 32 yıl boyunca haftada 40-60 saat arası ders verdim. Bundan da hiç şikayetçi olmadım. Zira beni kimse zorla çalıştırmadı. Memnun olmasaydım istifa edebilirdim...
 
Mesleki-teknik okullarda saat 17’den sonra açık meslek lisesinin dersleri de olur. Hafta sonları ise okulda teknik konularla ilgili (bilgisayar, elektrik, elektronik vb. gibi) kurslar açılır. İşte bu nedenle teknik derslerin öğretmenleri haftada 40-60 saat ders işler.
 
 
Dünyanın tüm ülkelerinin uygulamasını bilmiyorum. Ancak Kanada’da öğretmenlerin dersi olsun olmasın haftanın her 5 günü okulda bulunduğunu bir dergide okumuştum.
 
Bizim ülkemizde 1 milyondan fazla öğretmen bulunmaktadır. Genel bilgi dersi öğretmenleri haftada en az 15 saat, meslek derslerinin öğretmenleri ise en az 20 saat derse girmekle yükümlüdürler.
 
Eğitimdeki başarı basamağında dünyanın 215 civarı ülkesi arasında 90-100. sırada, PISA ölçümlerinde hep sonlarda yer alan Türkiye’nin atılıma geçmesi için öğretmenlerin haftanın 5 günü okulda olması şarttır.
 
Şu anki uygulama 1950’li yıllardan kalma olup, üretimden, tasarımdan uzak ve sürdürülebilir değildir.
 
Bazı genel bilgi dersi öğretmenleri haftada 15 saat yani 2 iş günü ders verir. Bir yılda "36 hafta öğretim yapıldığı" için öğretmen senede 72-80 gün mesai(?) yaparak 12 ay maaş alır.
 
Öğretmen maaşları ekonomik veriler ışığında yeterli değildir. Ancak, haftada 2 gün çalışarak maaş almak da etik değildir.
Eğitimciler çalışmaktan kaçınırsa toplum da aynı şekilde tembelliğe yönelir.
 
Bu önerime eğitim iş kolu sendikalarının çok yüksek maaşlı yöneticileri hayır diyecektir. Haftada 2 gün çalışanlar da yüksek perdeden tepki gösterecektir.
 
5 yıl da KKTC’de çalıştım. Orada “ek ders” kavramı da yok. Ada’da 36-40 bin öğrenci, 6-7 bin öğretmen vardır. Bu eğitimciler de haftada sadece 12-18 saat ders vererek(!) günlerini geçirmektedir.
 
TC ve KKTC’de eğitimcilerin dünya gerçeklerini / standartlarını önlerine koyma vakti gelmiştir. Haftanın 5 günü okulun dersliklerinde, atölyelerinde, laboratuvarlarında, kütüphanelerinde çalışan öğretmenler olduğu vakit Finlandiya gibi olabileceğiz... 
 
Ali Özdemir
Uzm. Elek. Öğret-Yazar
0505 220 83 85
19.12.2021