Bütün işlerimi gördüğüm dizüstü bilgisayar 14 inç (inch) ekran büyüklüğünde ve 2008 model. Hala verimli çalışıyor. Bugün internet sitelerindeki dizüstü bilgisayar fiyatlar...

Bütün işlerimi gördüğüm dizüstü bilgisayar 14 inç (inch) ekran büyüklüğünde ve 2008 model. Hala verimli çalışıyor. Bugün internet sitelerindeki dizüstü bilgisayar fiyatlarına baktım. 3-120 bin TL arası rakamlar gördüm.

Şu an kullandığım makinede 4 GB RAM ve 250 GB sabit disk var. 30 kadar yazılımı makul seviyede çalıştırabiliyor. Bu programların hiç birisine para ödemedim. Çünkü açık kaynak kodlu, parasız olarak dağıtılan yazılımlar da aynı işleri yapmaya imkân veriyor.

Yazma, çizme, görüntüleme, resimleme, düzenleme, ses, video, tablolama, sunum, dosya transferi vb. ile ilgili uygulamaların hepsinin parasız sürümlerini edinmek çok kolaydır. Popüler (çok bilinen) işletim sistemi ve iş üretme yazılımları ne yazık ki çok fahiş bedellere satılıyor. Bunları almayın.

Bilgisayar almak istediğinde 3-4 bin TL aralığında bir aygıt alınız. Pahalı ürünler soygun amaçlıdır. İnanmayın.

Düşük donanımlı bir bilgisayara 2022 yılının X yazılımı kurulamıyor ise birkaç yıl öncesinin sürümünü kullanabilirsiniz. 5-10 yıl önceki resim işleme / metin oluşturma yazılımı ile bugünkü arasında aşırı bir fark yoktur.

Eğer endüstriyel tasarımlar yapmıyorsanız 3-5 bin TL’nin üzerindeki her alım israftır.

***

Kolumdaki pilli mekanik saati 2 yıl önce 15 TL’ye aldım. Geçen hafta pili bitti, 20 TL’ye aldım. Boşu boşuna, hava atmak, gösteriş yapmak için pahalı saatlere para vermeyin.

Tanınmış, topluma rol modeli olarak gösterilen kişilerin yüzde 99’u ne yazık ki lüks tüketimin pençesine düşmüş vaziyette.

Ülkenin dövizlerini saçma noktasında sağcı-solcu, ortacı-yancı, yukarıcı-aşağıcı, beyazcı-karacı, ilerici-gerici, laik-antilaik, dindar-dinsiz kitleler arasında fark kalmamıştır. Yani lüks içinde yaşama hastalığı her zümreyi esir aldı.

***

Cep telefonumu 3 yıl kadar önce 1000 TL’ye aldım. 6 inç ekranı var. Dahili belleği sadece 16 GB. Şu anda hala 1300 TL’ye satılıyor. Yerli üretim olan aygıt her işimi görüyor.

Yeni bir akıllı cep telefonu alacaksanız 10-40 bin TL’ye satılan modelleri boşuna alıp ülkeyi batışa sürüklemeyin.

Sonuç olarak; lüks tüketim yapan insanların hayat pahalılığından, dövizin artmasından, enflasyondan şikâyet etmeye hakkı yoktur.  Bu yazının siyasal yaranma amacı bulunmuyor. İktidarda kimin olduğunun önemi yok. İsraf bitmeden yoksulluktan çıkılamaz.

Ali Özdemir

www.aliozdemir.net

0505 220 83 85

Yayıncı

03.07.2022