Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde yerel seçimlere doğru yaklaşırken, belediye başkan adaylığı konusunda kulisler hareketli günler yaşıyor. Murat Sesli'nin adaylık sürecinde ortaya çıkan bazı flaş iddialar, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Mustafa Uysal sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şu görüşlere yer verdi; 

"Dost acı söyler. Aman dikkat, Böyle geri sayım başlamasın.

SESLİ DÜŞÜNDÜM!

Yaklaşan yerel seçimler öncesi Ak Parti ve CHP adaylarından belirsizlik sürerken, Kdz.Ereğli gündemini en çok meşgul eden konuların başında da Murat Sesli’nin adaylığı geliyor.

Gündemde en çok konuşulan konuların başında olması sebebiyle Murat Sesli’nin adaylığı, hangi partiden aday olacağı gibi sorulara hemen hemen hergün muhatap oluyorum.

Ancak, nasıl bir ikna ve algı kabiliyeti sokakta var ki, Murat Sesli’nin aday olacağına inanan bir kitle olduğu da gerçek!

SESLİNİN HUKUKİ SÜRECİ

Belediye Başkanlığı yaptığı sırada ve Ak Partiden aday adaylığı açıklandıktan hemen sonra, 27 Ocak 2009 tarihinde İlçede yapılan Çelik-2 Operasyonu kapsamında gözaltına alındı Murat Sesli. Ankara 12.Ağır Ceza mahkemesi tarafından tutuklanarak Sincan cezaevine gönderildi.

Bir süre cezaevinde yattıktan sonra 7 Eylül 2009’da yapılan tahliye talebiyle serbest kaldı.

12. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan yargılama sonrasında 26 Nisan 2012 tarihinde 7 yıl 7 ay 20 gün ceza aldı. Yine aynı mahkeme kararında ceza bitiminden sonra 5 yıl “seçilme”yasağınında içerisinde bulunduğu memnu hak cezasıda aldı.

Verilen mahkeme kararına Yargıtay’a başvurarak itiraz eden Murat Sesli, ekibiyle birlikte 30 Mart 2014 yerel seçimlerine hazırlandı. Her yerde aday olduğu konuşulan ve Halil Posbıyık’tan sonra anketlerde en yüksek oyu alan Murat Sesli “adayım” dediği zamanlarda hayal kırıklığı yaşadığı karar Yargıtaydan geldi.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi 12 Aralık 2013 tarihinde “görevi kötüye kullanma suçu” cezasını bozarken, “çete üyeliği ve hürriyeti tahdit” suçlarını onadı ve Sesli’nin 6 yıl 4 ay 20 gün cezası kesinleşti.

Yargıtay’ın ceza onaması sonrası aday olma şansı kalmayan Sesli Ocak 2014’de sırra kadem basarak, yaklaşık 7 yıl boyunca kaçak yaşadı.

7 yıl firar hayatından sonra Mart 2020’de Ankara Polisine teslim olarak çıkarıldığı Nöbetçi Mahkeme tarafından Ankara Sincan Cezaevine gönderildi.

Koronavirüs salgını sonrası iktidarın aldığı kısıtlı infaz yasasından faydalanarak 25 Kasım 2020 tarihinde serbest bırakıldı.

Kısıtlı İnfaz yasası kapsamında serbest bırakıldıktan sonra Denetimli Serbestliği Ocak 2024 tarihinde bitti.

Elbette Murat Sesli yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebiyle değişik tarihlerde mahkemeye başvurdu. Enson geçen ay, 2023 Aralık ayında yaptığı yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması başvurusu da mahkeme tarafından red edildi.

Şayet Yargılanmanın yenilenmesi ve infazın durdurulması talebi kabul edilmiş olsaydı, Murat Sesli için yeniden yargılanma yolu açılacak ve infaz durduğu içinde kesinleşmiş cezaları düşeceği için, “Memnu Hak” cezası da düşecek ve Belediye Başkan adayı olabilecekti.

Şimdi ise Memnu Hak cezası yani , bir ceza mahkumiyeti nedeniyle, içinde “seçilme” yasağı da bulunan ve Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlardan kaynaklanan haklarından mahrum bırakılması cezası devam ediyor.

Bu cezaya göre Murat Sesli 5 yıl boyunca yani 2028 yılına kadar aday olamaz.

HUKUKEN MÜMKÜN OLMAYAN ADAYLIK!

Birde şöyle düşünelim, Yargıtay kararı onaması ardından Murat Sesli cezasını çekmek için 7 yıl firar olacağına, teslim olma yoluna gitseydi, hem hapis cezası hemde 5 yıllık Memnu Hak cezası bitecek ve bugün Sesli istediği gibi Belediye Başkan Adayı olabilecekti. Kimbilir belki Ak Parti başka bir aday arayışına gitmeyecek ve Belediye Başkanlık koltuğuna 31 Mart 2014’de tekrar Murat Sesli oturacaktı.

Nasipten öteye yol yok. Murat abimizde herkes gibi kendi tercihlerinin ve kararlarının sonuçlarını yaşıyor. Bence mevcut durumu kabul edip, kendine bir sonraki seçimler üzerine bir yol haritası hazırlamalı.

Artık size çiçek açmayacağını pişmanlıkla öğreneceksiniz! Artık size çiçek açmayacağını pişmanlıkla öğreneceksiniz!

Bir gerçek varki, Murat Sesli, Belediye Başkanlığı adaylığını düşünen her partideki tüm aday adaylarından çok daha fazla adaylığa hazırlandı.

İnsanların düğünlerinde, cenazelerinde iyi ve kötü günlerinde hep yanlarında bulundu. Beklenilen kişi edasıyla, “adayım” diyerek ciddi bir kitle çevresine topladı.

Bugün seçilme hak mahrumiyeti olmasa, Kdz.Ereğli’de en iddialı adayların başında geldiği bir gerçek!

Ama şehirde ağabey dengesini kurarak, süreci yürütebilir. Hırslarına gem vurarak, bir sonraki seçimlere hazırlıklarını sürdürebilir.

Öte yandan, kendisinin yapacağı ciddi bir hata Murat Sesli efsanesini tamamen yok edebilir.

Elbette şehirde bir kısım çevreler Murat Sesli’nin aday olacağını ve seçimlere girebileceğini iddia ediyor! Duyumlarıma göre de kendisi de aday olduğunu açık bir şekilde söylemeye başlamış!

Yukarıda açık ve net şekilde anlattığım süreç nedeniyle bizim tanıdığımız ve 2017-2019 tarihleri arasında Belediye Başkanlığı yapmış Murat Sesli’nin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre seçime girmesi ve aday olması mümkün değil.

HİLELİ SEÇİM VE EŞ BAŞKANLIK İDDİASI!

Adaylığı mümkün olmamasına rağmen bazı çevrelerin Murat Sesli aday iddialarının sebebini ve nasıl olabileceğini araştırdığımda ortaya tehlikeli bir oyun ve hesap iddiası çıktı.

Eğer bu iddia doğruysa,vah ki vah!!!

Bu iddiaya göre bizim bildiğimiz Belediye Başkanlığı yapan Murat Sesli değilde, ismi Murat Sesli olan başka bir ismin TC Kimlik numarasıyla Belediye Başkanlığına adaylık başvurusu İlçe Seçim Kuruluna yapılacak.

Hukuken aday olmasında bir sakınca olmayan diğer Murat Sesli’nin aday olarak ismi İlçe Seçim Kurulunda görüneceği seçimde, bizim bildiğimiz ve Ereğli’de Belediye Başkanlığı yapan Murat Sesli seçim kampanyasında kendisi adaymış gibi çalışacak.

Seçim kazanıldığında (!) Başkanlık koltuğuna TC’si ve ismi verilen Murat Sesli oturacak ama bizim bildiğimiz önceki dönem Belediye Başkanı Murat Sesli belediyeyi yönetecek!

Yani bildiğimiz EŞ BAŞKANLIK sistemi!

Hani devletin Kayyum atadığı sistem!!

İyide bu;

SAHTEKARLIK ! KALPAZANLIK! DOLANDIRICILIK! Diyebilirsiniz.

Bence de öyle!

Ben böyle bir akıl tutulması olduğuna inanmak bile istemiyorum.

Hadi diyelim oldu, böyle bir listeye kim Belediye Meclis Üyesi olarak girer?

Diyelim oldu, seçmen böyle bir sahtekarlığa oy verir mi?

Diyelim seçmen oy verme eğiliminde,Devlet böyle bir EŞ BAŞKANLIK hilesine izin verir mi?

Allah aşkına burası Muz Cumhuriyeti mi?

Bunu düşünenler ne yiyip ne içiyor? Bu organize bir suç olmuyor mu? Devlet bunu yanınıza bırakır mı?

Ortalama bir zekaya sahip kim böyle bir ateşle oynar?

Böyle bir olaya tenezzül etmek bile Murat Sesli’nin tüm olaylara ve engellere rağmen halkın gözündeki inandırıcılığını ve güvenini bitirmez mi? Murat Sesli efsanesi yok olmaz mı?

Böyle bir olayı öğrenen seçmenden ne kadar oy alabileceğinizi düşünüyorsunuz? Ben söyleyeyim Sükutu hayale uğrarsınız.

Hukukun çevresinden dolanarak yapılma ihtimali olan bu iddia mümkün. Ancak, ne etik, ne ahlaki, nede doğru bir yol. Bedeli ağır sonuçlar doğurabilecek, çok yüksek derecede riskler barındıran bir yol!

Elbette Murat Sesli’nin Belediye Başkanlık arzusunu ve hayalini biliyorum. Ben kendisinin böyle bir tezgah içerisinde olacağına inanmıyorum. Ama iyi biliyorum ki, böyle bir girişim Kdz.Ereğli’de yeni bir kaos çıkartır.

Birileri gaz verse de, küçük çıkar ve menfaatleri için yanlış yönlendirmeye çalışsa da, göz göre göre Sesli’nin siyasi itibarını bitirme tezgahı yapsalarda Murat Sesli abimizin böyle bir olayın içerisinde olacağına kesinlikle ihtimal vermiyorum.

Çünkü çileli yılların acısını, bedelini, kayıplarını O ve ailesi yaşarken bugün ona gaz verenler başka mecralarda hayatlarını Özgür şekilde sürdürdü.

Ben iddia diyorum ve sadece bu işin şaka bir iddia olarak kalmasını diliyorum.

Belkide yanılıyorum! Sesli’nin adayım demesini de bu iddia harici mantıklı bir yere oturtturmuyorum.

Ama şunu iyi biliyorum. Dost acı söyler, Geri sayım dediğiniz böyleyse, bu geri sayım iddia edildiği gibi yöntemle hiç başlamasın.

Nasipten ötesi yok. Herkes kendi kararlarının bedelini öder.

Sizi bilmem ama ben SESLİ düşündüm! Sabreden Derviş, Muradına ermiş!

Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler,

Vesselam,Selam ve dua ile"

417404526 10232081600172504 38007142295352319 N