‘Kötü gidişata kırmızı kart çıkarma zamanı geldi’ ‘Kötü gidişata kırmızı kart çıkarma zamanı geldi’

 
 
Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın, Lens Medya Haber imtiyaz sahibi Ergin Özkul için yapmış olduğu “Kamu görevlisine hakaret” suçlamasında 3. Asliye Ceza Mahkemesi kararını verdi.
 
 
GAZETECİ ERGİN ÖZKUL O DAVADAN BERAAT ETTİ
 
Lens Medya Haber’in internet sitesinde  yer alan ve  Ergin Özkul tarafından kaleme alınan ‘Nerden geliyor bu değirmen suyu?’ ‘Olay artık Ak Parti Genel Merkezinin olayıdır.’ ‘Hamdi Uçar er meydanına davet edildi’ başlıklı haberlerle ilgili Ak Parti Milletvekili Hamdi Uçar “Kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla Ergin Özkul’dan şikayetçi olmuş ve olay yargıya taşınmıştı. Yargıya taşınan olay sonrası Gazeteci Ergin Özkul davadan beraat ederken üzerine atılan suçu işlemediği ve haberlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği belirtildi.
 
 
MAHKEMEDEN DERS NİTELİĞİNDE KARAR
 
3. Asliye Ceza Mahkemesinin Gazeteci Ergin Özkul için vermiş olduğu karar şu şekilde;
Mahkememizce yapılan yargılama sonucunda iddia, tutanaklar, ve tüm dosya kapsamından, sanık hakkında “Kamu Görevlisine Hakaret” suçundan cezalandırılması istemiyle mahkememize kamu davası açılmış ise de; katılanın siyasi kişiliği de gözetilerek suça konu haber ve yazıların ağır eleştiri kapsamında kaldığı, onur şeref ve saygınlığına saldırı niteliğinde olmadığı bu itibarla yüklenen suçun unsurları itibariye oluşmadığı anlaşılan sanığın beraatine karar verilmiştir. 
 
( Siyasi kişiler hakkında görevlerinden kaynaklanan uygulamalarını basın polemik yaratan rahatsız eden bir uslupla ağır ve çarpıcı bir biçimde kamuoyunun bilgisine sunabilir. Esasen zaten basın özgürlüğü bir dereceye kadar abartma hakkını da içermektedir. Ancak bu yapılırken yazıda yer alan değer yargıları açık bir sövgü içermediği sürece ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli, ortaya konulan olgular ise gerçek olmalıdır. Yargılama konusu haber ve yorum metinlerinde ki eleştiri ve değer yargılarının bir kısmı sert ve çarpıcı bir uslupla dile getirilmiştir. Esasen eleştirinin sert bir uslupla gerçekleştirilmesi kaba olması ve nezaket sınırlarını aşması, eleştirinin amacına, psikolojisine eğitim ve kültür düzeyine bağlı bir olgudur. Ancak kabul edilmelidir ki, basın özgürlüğü belli ölçülerde abartmayı hatta kışkırtmaya başvurmayı da içerir. Gazetecilerin yazılarında kullandıkları deyimler “polemik niteliğinde olsa da nesnel bir açıklamayla desteklendiğinde bu ifadeler asılsız kişisel saldırı olarak görülemez. Kaldı ki kamu görevinde bulunan ve talip olanların diğerlerine oranla daha sert eleştirilere muhatap olması da doğal karşılanmalıdır. Somut olayda haber ve yorumların kaynağı, yapılma nedeni, açıklama yapan  ve hakkında açıklama yapılırken toplumdaki konuları, tüm yazıların içeriği dikkate alındığında, sanığın, siyasi bir kişilik olan katılanın görevinden kaynaklanan uygulamalarını 4 gün boyunca devam eden yazı dizisinde polemik yaratan ve rahatsız eden bir uslupla sorgulayıp sert ağır ve çarpıcı bir biçimde kamuoyunun bilgisine sunduğu ancak eylemin katılanın görevinden dolayı aşağılama, küçültme boyutuna ulaşmadığı anlaşılmaktadır.)