Dilim kurusun, Allah’ın gazabı üzerime olsun eğer vaz geçersem! Kim ne derse desin, şov yaptığımı sansınlar, cahil cesareti desinler… Umu...

Dilim kurusun, Allah’ın gazabı üzerime olsun eğer vaz geçersem!

Kim ne derse desin, şov yaptığımı sansınlar, cahil cesareti desinler… Umurumda değil!

Bu kente geldiğimde cebimde simit param yoktu, eniştemin düşük devlet memuru maaşıyla kıt-kanaat geçiniyorduk, kısacası baldırı çıplağın önde gideniydim. Rahmetli babamın katkı ve isteği, eniştem ve ablamın fedakârlıkları sonucu okudum mühendis oldum, yeteneğim ölçüsünde de bazı mevki ve makamlarda bulundum. Benim şu anda elde etmiş olduğum maddi ve manevi kazanımlarımda Rahmetli babam, eniştem ve ablam kadar bu kentinde katkısı vardır ve ben herkes tarafında ihanete uğrayan bu kente ödenemeyecek kadar vefa borcum vardır, bu nedenle şimdi işleyeceğim konuyu daha önce de defalarca işledim, yine işleyeceğim asla vaz geçmeyeceğim. Aşağıdaki istatiki metin ve rakamlar; Kes, kopyala ve yapıştır olduğunu belirtmek isterim.

Sayıştay’ın 2019 yılı Kamu İşletmeleri Genel Raporu yayınlandı. 81  kamu işletmesinin (Mali kuruluşlar hariç) 2018 yılında 13,8 milyar lira olan dönem kârı 2019 yılında 7.6 milyar liraya düştü.

Kamu işletmelerinden 23 adedi 2019 yılında zarar ederken. diğerleri kâr elde etti.

2019 yılında zarar eden kamu kuruluşları TTK da ise şöyle: Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) 15.1 milyon lira Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra 99 milyon lira Türkiye Taşkömürü Kurumu Armutçuk 138 milyon lira Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon 381 milyon lira Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu 262 milyon lira Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez 213 milyon lira Kağıt üzerinde de olsa ,gerçekte de olsa bu rakamlar doğru ve ciddi araştırmalar sonucu elde edilmiş güvenli sonuçlardır.

Bir milyar 108 milyon tl toplam zarar, günlük zarar: 3 milyon 693 bin tl iş günüdür, yani TTK çalıştığı her gün hazineden yaklaşık 3,5 milyon tl katkı almak zorunda, bu para ülkemizin diğer bölgelerinden toplanan direk ve dolaylı vergilerle karşılanmaktadır. Eğer Kocaeli’nde yaşıyor, rahmetli İshak ALATON gibi düşünüyor ve bu rakamları görüyorsanız, TTK ile de bir bağınız yoksa, haklı olarak isyan edersiniz. Bir de başka bir pencereden bakalım: Dünya standardı yeraltı klasik kazı yöntemlerinde randıman 10 ton/ kişidir, ülkemiz özel sektörlerinde bu rakam; 2-3 ton/ kişidir, TTK da ise yaklaşık 0,45 ton/kişidir, daha açık söylemek gerekirse TTK da bir çalışan işe gittiğinde işverenden günde yaklaşık 300 tl alır karşılığında işverene 190 tl kazandırır. Bu rakamalar her ne kadar yaklaşık olarak alınmışsa da gerçeğe oldukça yakındır, rakamlarla okuru sıkmak istemiyorum. Peki gerçek böylemi? Hayır! Siyasetçisinden, sendikasına, esnafından bürokratına kadar herkes gerçekçi davranmıyor. Bakın burada dikkat ederseniz çalışan yönetici, teknik eleman ve işçi demiyorum çünkü bu insanlar köhne bir sistemin aktörleridir ve zerre kadar bu kötü gidişin sorumlusu değildirler, olsalar onları da korkmadan yazarım, bu saatten sonra kimseye eyvallahım olmaz.

Kurum üzerinde etkili ve yetkili olan bürokratlar, kurumun geleceği ile ilgili karar organlarında görevli siyasetçiler, bu köhnemiş sistemde kendi çıkarını daha çok düşünen sendikacılar ve işin mutfağından gelenleri dinlemeden tribünlere oynayan muhalefet siyasetçileri hiç biriniz doğruyu söyleyecek kadar yürekli değilsiniz, hepiniz günü kurtarmanın peşindesiniz, hiç biriniz çözüm için yeterli bilgi ve donanıma sahip olmadığınız gibi, sokağın sesini de dinleme gereği duymuyorsunuz. Bu kötü gidişin sorumlusu 1980 den günümüze tüm etkili ve yetkili makamlardır, herkes üzerine alınsın, kimsenin eli temiz değil.

Çözüm:

Ben bundan sonra mevki ve makam, şan ve şöhret peşinde değilim, yazıyı uzatmadan özellikle çözüm isteyen milletvekili dostlarımız size söylüyorum: Anam avradım olsun çözüm çok basit! Hadi kim delikanlı görelim, bu inadımdan asla vaz geçmeyeceğim.

Haddimi aşan ve küfür olarak algılanacak sözcükler kullanmak adetim değil ama deveye hendeği başak türlü atlatamıyoruz.

YAZAR: MEHMET ÇELİK İMZA