Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı’na üye Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) 

Elazığ’da deprem! Elazığ’da deprem!

çalışan maden işçileri, aldıkları ikraz (ödünç para) yardımında usulsüz dağıtım yapıldığını iddia ederek tepki gösterdiler.

‘’AMELEBİRLİĞİ’NDE, PARAMIZI YAKINLARINA EL ALTINDAN DAĞITIYORLAR’’ 

AMELEBİRLİĞİ’nin TTK’ya bağlı Kozlu, Karadon, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra müessese müdürlüklerindeki yönetici ve başkanlarının kendilerine yakın isimlere halen ikraz yardımında bulunduğunu savunan çok sayıda maden işçileri, şöyle konuştular:
‘’Bizim paramızı bize vermeyip kendilerine yakın isimlere el altından dağıtıyorlar. Yönetim, bu yetkiyi kimden alıyor? Madencinin parası ve oyu ile seçilen şube ve yönetim kurulu üyeleri, nasıl olur da bize bütçe yok derken başkasına bu ikraz yardımını yapabilir? Bu adaletsizliğe, vurdumduymazlığa sessiz kalmamız bizlerden sakına beklenmesin.

‘SAYIN BAKANIMIZ IŞIKHAN’A SESLENİYORUZ, FERYADIMIZA KULAK VERİNİZ, AMELEBİRLİĞİ’NDEKİ İKRAZ AYRIMCILIĞINA NEŞTERİ VURUNUZ’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız saygıdeğer Vedat Işıkhan’ın serzenişimize duyarsız kalmayacağına inancımız tam. Sayın bakanımız, AMELEBİRLİĞİ’ndeki keşmekeşe neşter vurmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz, çünkü sizlere güvencemiz her zaman sonsuz... Feryadımıza kulak vereceğinize kalben inanıyoruz.

‘80 MİLYON LİRA BÜTÇE BİTMİŞ!’

Yıl başında ayrılan 80 milyon lira bütçenin bittiği gerekçesiyle Mayıs ayından bu yana  AMELEBİRLİĞİ’nden ikraz yardımı alamıyoruz. 20 bin TL olan ikraz yardımını almak istiyoruz. Ancak AMELEBİRLİĞİ Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri, ikraz ödeneğinin Mayıs ayında bittiğini söylüyorlar. Ama gel gelelim bu başkanlar kendilerine yakın, adamları olan işçiye ikraz yardımı yapıyorlar.

‘AMELEBİRLİĞİ’NDE MAYIS AYINDA YAPILACAK SEÇİMLER ÖNCESİNDE, MADEN İŞÇİLERİNİN PARASIYLA MADEN İŞÇİLERİ TERBİYE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR’

AMELEBİRLİĞİ’nde, Mayıs ayında yapılacak seçimler öncesinde, maden işçilerinin parasıyla maden işçileri terbiye edilmeye çalışılıyor. Şimdi ben her ay aidatımı düzenli ödüyorum. Temmuz ayında ikraz almak için başvuru yapmak istedim. Başkanlarımız ikraz yardımı için ayrılan bütçenin bittiğini söylediler. Tabi yapacak bir şey yok, yeni yılı bekleyeceğiz. İşin garip tarafı Eylül ayında, yani bana para yok denildikten 2 ay sonra beraber çalıştığımız mesai arkadaşım ikraz çekmek istedi. Bana para yok diyen başkan, bu arkadaşımıza (Ben sana ayarlarım) diyerek ikraz parası 20 bin TL’yi hesabına yatırdı. Benim ne günahım var? Ben bu vakfın üyesi değil miyim? Bu başkanlar sadece belli bir kesimi temsil için mi orada, yoksa bizleri de temsil ediyorlar mı?

‘SAYIN BAKANIMIZ VEDAT IŞIKHAN’DAN, AMELEBİRLİĞİ’Nİ GÖZETİM ALTINA ALMASINI TALEP EDİYORUZ’

AMELEBİRLİĞİ seçimlerine sayılı aylar kala mevcut başkanlar maden işçilerinin parasıyla seçim yatırımı yapıyorlar. Bizim paramızı bize vermiyorlar, yandaşlarına kendi cebinden veriyormuş gibi gösterip başka bir ödeme üzerinden ayarlayıp veriyorlar. Buradan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Vedat Işıkhan’a sesleniyoruz, AMELEBİRLİĞİ’ni gözetim altına yani radarına almasını istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde kendisi Zonguldak’a geldi, aşımıza ortak oldu. Bu konuda yardımlarını istiyoruz. Kaç maden işçisine ödeneğin bittiği Mayıs ayı sonrası ikraz yardımı yapılmış? Kaç dilekçe sümen altında aylarca bekletilirken yandaş adamlara anında ikraz verilmiş? Bu paralar ödenek yok denilip kasadan hangi kayıt altında çıkartılmış? Sayın Bakanımızdan ricamız, bu konularda bizlere yardımcı olmalarıdır. Biz kimsenin parasını istemiyoruz. Kendi ödediğimizden istiyoruz. Kredi faizi yüksek ikraz çekeceğiz diyoruz. Yine mağdur ediliyoruz.’’
Bakan Işıkhan’a seslenen madenciler,  AMELEBİRLİĞİ’nde yaşanan olaylarla ilgili çalışma yapılmasını istediklerini ifade ettiler.

HABER: ORHAN AKYÜZ