detaylar :
Üreticiler, Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne kilogramını 3,5-4 liradan sattıkları alıcı kurutarak kilogramını toptan 30 liraya satmaya başladı.Bakanlığın kurduğu tesis sayesinde üretici, alıcı yaklaşık 8 kat daha yüksek fiyata satarak gelirini arttırdı.
Çiftçi Ömer Keleş Malatya'da diğer çiftçiler gibi kayısı üretimine ağırlık verdiklerini ancak dağlarda doğal olarak yetişen alıç gibi ürünleri de toplayarak ekonomiye kazandırdıklarını söyledi.
Daha önce topladıkları alıçları sirke ve marmelat yaparak sattıklarını anlatan Keleş, "İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün kurutma tesisi kurduğunu öğrenince topladığımız alıçları tesiste ilk defa kurutmayı denedik ve olumlu sonuç aldık. Alıç kurutmayı daha önce düşünüyorduk ama tesis olmadığı için yapamadık. Tesis sayesinde gerçekleştirdik, verimli oldu. Sadece alıç değil yetiştirdiğimiz diğer ürünleri de burada kurutacağız, bizim için yeni bir pazar oluştu." ifadelerini kullandı.
Malatya İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit;
MYNET ANASAYFA
HABER
SPOR
FİNANS
VİDEO
YEMEK
OYUN
KADIN
MAGAZİN
TREND
SİNEMA
SEYAHAT
EĞİTİM
EMAIL
ASTROLOJİ
HAVA DURUMU
GALERİ
ŞEHİR REHBERİ
OTOMOBİL
CEVAPLAR
MMO
MOBİL
YURT HABER
Google Play Store
İletişim Kurumsal Yardım Üyelik Gizlilik Bildirimi Yasal Uyarı
Copyright © MYNET A.Ş.
Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.
FİNANS
Borsa
Döviz
Ekonomi
Dünya
Emlak
KOBİ
Otomotiv
Turizm
Haber Analiz
Günün Özeti
Arşiv
BIST 1.342,49 1.28
Dolar 7,8671 -1.07
Euro 9,3855 -1.01
Parite 1,1913 -0.09
Altın 457,9160 -0.88
Geri Dön
Haberler FİNANS kobi
'Alıç'ı kurutarak ekonomik değerini yaklaşık 8 kat artırdı
26.11.2020 12:23
TAKİP ET
Google News'i Takip Et
Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Malatya'da kurulan kükürtleme ve kurutma tesisi, kayısı dışındaki meyve ve sebzelerin de kurutulmasını sağlayarak yöre çiftçisine ek gelir sağlıyor. Üreticiler, Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne kilogramını 3,5-4 liradan sattıkları alıcı kurutarak kilogramını toptan 30 liraya satmaya başladı. Bakanlığın kurduğu tesis sayesinde üretici, alıcı yaklaşık 8 kat daha yüksek fiyata satarak gelirini arttırdı.
Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle Malatya'da kurulan kükürtleme ve kurutma tesisi, kayısı dışındaki meyve ve sebzelerin de kurutulmasını sağlayarak yöre çiftçisine ek gelir sağlıyor. Üreticiler, Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne kilogramını 3,5-4 liradan sattıkları alıcı kurutarak kilogramını toptan 30 liraya satmaya başladı.Bakanlığın kurduğu tesis sayesinde üretici, alıcı yaklaşık 8 kat daha yüksek fiyata satarak gelirini arttırdı.
20201126_2_45555014_60081916_Web
Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının hibe desteğiyle bu yıl Malatya'da kurulan kayısı kükürtleme ve kurutma tesisiyle hem kayısı kükürtleniyor hem de çeşitli meyve ile sebzeler kurutularak, çiftçilerin geliri artıyor.
İlk olarak Battalgazi ve Akçadağ ilçelerine kurulan tesisin üçüncüsü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odasının iş birliğiyle Yeşilyurt ilçesine bağlı Şahnahan Mahallesi'nde kuruldu.
Tesiste çiftçiler ilk defa alıç kurutmaya başladı.
Üreticiler, Yaş Sebze ve Meyve Hali'ne kilogramını 3,5-4 liradan sattıkları alıcı kurutarak kilogramını toptan 30 liraya satmaya başladı.
20201126_2_45555014_60081933_Web
Bakanlığın kurduğu tesis sayesinde üretici, alıcı yaklaşık 8 kat daha yüksek fiyata satarak gelirini arttırdı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, kentin zengin tarım ürünleri potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Kentte yetişen tarım ürünlerinin değerlendirilmesi için gayret gösterdiklerini belirten Macit, şöyle devam etti:
"Tesis projemiz Bakanlığımız, Ziraat Odası ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yapıldı. Kayısı kurutma için yapılan tesis meyve, sebze ve doğal ürünlerin kurutulmasını da sağlıyor. Kasım ayında dışarda herhangi bir ürün kurumaz. Doğada yetişen alıçların zayi olmamasına içimiz elvermedi. Alıç, tıbbi aromatik bitki kategorisinde, yaş olarak tüketildiği gibi, sirke ve marmeladı yapılarak da tüketiliyor. Mera, hazine ve orman alanlarında yetişen alıçların değerlendirmesi gerekiyordu. Çiftçiler tarafından bir kısmı toplanarak pazarlanıyordu fakat pazarlanamayan alıçlar ise çürüyordu."