KARAELMAS Gazeteciler Derneği(KGD) olarak siyasetçilerin son günlerde giderek artan seviyesiz uslüp ve tehdit içeren açıklamalarını dehşet ve endişeyle takip etmekteyiz.

 

Zonguldak'ta görev yapan gazeteciler, zor şartlar altında büyük bir özveriyle mesleklerini icra etmektedirler. Pandemi sürecinde Türkiye ve dünya basınında 'Ve Zonguldak' olarak gündeme gelen kentte, kendi canlarının yanı sıra, ailelerinin sağlıklıklarını adeta hiçe sayarak sahada halkın doğru ve tarafsız haber alması için mücadele eden gazeteciler, baskı altına alınarak susturulmaya çalışılmaktadır. Her açıklamamızda hatırlattığımız gibi, gazeteciler yaptıkları haberlerle halkı doğru ve tarafsız şekilde bilgilendirmekle yükümlüdür. Buna uymayan meslektaşlarımız için hukuk yolu sonuna kadar açıktır. Ancak son zamanlarda kendilerini hukukun üstünde gören veya görmeye çalışan siyasetçilerin olduğunu açıklamalarıyla görmekteyiz. Tüm bu açıklamalar giderek artan ve tehdite kadar yükselen söylemlerin ardından üzülerek söylüyoruz ki kentte bir siyasetçiyi eleştiren gazetecinin artık can güvenliği kalmamıştır.

 

Son olarak Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş, katıldığı bir yerel televizyon kanalının programında, bulunduğu makamın bilincinden uzak ve açık şekilde gazetecileri tehdit etmiş, haddini de aşarak yargı mensupları hakkında da konuşmuştur. Bu açıklamalar, daha önceki belediye başkanlığı döneminde kurum sekretleri için söylediği sözlerle Türkiye gündemine oturan Ali Bektaş'a yakışabilir. Ama Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı bir partinin mensubuna yakışmadığı aşikardır.

 

Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar'ın gazeteciler için 'kaleminizi kırarlar', sözü içeren açıklaması, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Selim Alan’ın kabul edilemez ifadeleriyle partisi mensuplarına da sessiz kalmama çağrısı yapması, ardından Bektaş’ın gazetecilere yönelik açık tehdit içeren ifadeler kullanması bu saldırıların sistemli hale getirilmeye çalışıldığını göstermektedir. Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ın “Savcılık gereğini yapsın. Yapmazsa ben yapacağım. Tehdit ediyorum. Sokakta gezemezler” şeklindeki ifadeleri suç teşkil etmektedir.

 

Hatırlatmak isteriz ki, basın ilke ve kuralları ile basın özgürlüğü kavramı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Basın Kanunu ve diğer kanunlar ile evrensel hukuk kurallarıyla şekillenmiştir. Basın özgürlüğüne yönelik saldırılar ve engelleme girişimleri anayasal suçtur.

 

Zonguldak’ın baş belası çöp dağı! Zonguldak’ın baş belası çöp dağı!

Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ı kullandığı bu ifadeler nedeniyle kınıyor, başta Cumhuriyet Savcıları olmak üzere İçişleri Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.