Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin öne sürdüğü 19 yeni il önerisi Ak Parti tarafından uygun görülmüştü. Son grup konuşmasında "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçe'' vurgusu yapan Bahçeli, "Yeni yüzyılda, 100 il, 1000 ilçe müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış bir Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür." demişti.

Türkiye'de şehir sayısının 81'den 100'e çıkacağı uzun süredir konuşuluyordu. Seçim süreci dolayısıyla rafa kaldırılan ve tekrar gündeme gelen 19 yeni il konusu, bazı ilçelerde heyecan yarattı. 

Yeni il ve ilçeler için TBMM'den yasa çıkarılması gerekiyor. Yapılacak düzenlemenin Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce yasalaşması beklenmiyor. İl ve ilçe olmak isteyen bölgeleri küstürmemek adına sürecin planlamasının mahalli idareler seçimleri sonrasına bırakılmasının daha uygun olacağı ifade ediliyor.

İL OLMADA KRİTERLER NELER?

İl olmak için, ilçenin nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gibi 8 kriter bulunuyor.

Mevcut şehirleşme, ulaşım durumu, hinterlant, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu da il olabilmek için bir kıstas.

EREĞLİ BU BAĞLAMDA İL OLABİLİR Mİ?

Zonguldak'ın ilçesi konumunda bulunan Kdz Ereğli, uzun süredir il olma fırsatı geldiğinde kendini öne atmaktan çekinmiyor. Ereğli halkı ve siyasetçileri, il olmayı hak ettiklerini düşünerek kampanyalar başlatıyor.

Zonguldak’ta şok olay! Yağmur altında çaresizce bulundular Zonguldak’ta şok olay! Yağmur altında çaresizce bulundular

100 yeni il, 1000 yeni ilçe kapsamında 19 ilçenin il olması Kdz.Ereğli halkını bir kez daha heyecanlandırdı.

İl olma konusunda beklenti içerisinde bulunan ve potansiyeli olan yaklaşık 25 ilçe var.

İŞTE İL OLMAYI BEKLEYEN İLÇELER!

Aşşağıda bulunan alfabetik sıraya göre listelenmiş 22 ilçe, belirlenen 8 kriteri de taşıdığını öne sürerek il olmayı bekleyen ilçeler arasında. 

-Akhisar
-Alanya
-Bandırma
-Cizre
-Çorlu
-Edremit
-Ereğli - Zonguldak
-Ereğli - Konya
-Erciş
-Elbistan
-Fethiye
-İnegöl
-Kozan
-Lüleburgaz
-Manavgat
-Midyat
-Nazilli
-Polatlı
-Siverek
-Tarsus
-Ünye
-Yüksekova