Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı! Türkiye tüm dünyada zirvede! Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı! Türkiye tüm dünyada zirvede!

İŞKUR'un 2022 Temmuz verilerine göre Bartın'da 4a zorunlu sigortalı sayısı 32 bin 205 kişi bulunuyor. İŞKUR verilerine göre 4a sigortalıların yaklaşık yüzde 88'i özel sektör çalışanlarından oluşuyor. Yani İŞKUR'un 2022 Temmuz verilerine göre 28 binden fazla özel sektör çalışanı bulunuyor.
Bartın'da özel sektör çalışanları, geçen sene Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne kanun teklifi olarak verilen ancak bu yıl da henüz gündeme gelmeyen kanun teklifinin gündeme gelmesini istiyor.

Yaklaşık 1 yıldır bekliyor
Cumhuriyet Halk Partisi, 2022 yılının Kasım Ayı'nda, promosyonların tamamının işçilere ödenmesini zorunlu hale getirecek kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu.
Kanun teklifi, bankalar ile işverenler arasında yapılan promosyon ödemelerinin tamamının işçilere dağıtılmasını öneriyor. CHP'li vekillerin imzasını taşıyan İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bankaların ödediği promosyonların, "işvereni" aradan kaldırarak  bankalar ile işverenler arasında aylık ve ücret ödeme protokolleri uyarınca promosyon adı altında yapılacak ödemelerin tamamının işçilere dağıtılmasının zorunlu hale getirilmesini amaçlıyor.

İşçinin mi İşverenin mi?
Özel sektörde çalışan işçiler maaş promosyonlaronın kendi hakları olduğunu düşünüyor. Bankalar tarafından sunulan promosyon ödemeleri, doğrudan "işveren kasasına" gönderiliyor. İşveren ise, bankaların "çalışan adetince" ödemesini yaptığı promosyon ücretini dde kendi hakkı olarak görüyor.
Özel sektöre çalışan işçiler maaş promosyonlarının kendisinin hakkı olduğunu düşünselerde, yasal boyutta işverenin işçilere promosyon ödeme zorunluluğu yok.
 banka promosyonu Bartın'da her iş yerinde geçerli değil. Çalışan sayısının fazla olduğu çalışma alanlarında gerçekleşiyor. 

"Düzenleme bekliyoruz"
Bartın'da asgari ücretli bir vatandaş, yıllardır çalıştığı firmanın bankası ile birçok kez maaş hesabı anlaşması yenilediğini ve bankanın da promosyon ödediğini belirterek :"İş yeri, bir banka ile anlaşma yapıyor, süresi bitince anlaşma yenileniyor. Bunun karşılığında bankalar işçi maaşlarına ek fırsat ve promosyon veriyor. Bankalar bunu müşteri kaybetmemek için yapıyor. Bunun için promosyon veriyor ancak bunu doğrudan hesaplarımıza değil, işverene göderiyor. Biz bununla ilgili bir düzenleme istiyoruz. Bankalar, parayı doğrudan hesaplarımıza göndersin. Şu zamanda yapılsa çok daha iyi olur çünkü, enflasyon karşısında paramız eridi" ifadelerini kullandı.