Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, yazılı bir açıklama yaparak TTK ve MTA’da çalışan işçilerin ücretlerinin işlem gördüğü anlaşmalı bankaların peşin olarak ödedikleri promosyon bedellerinin günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak güncellenmesi için girişimlerde bulunduklarını bildirdi.

Açıklama şöyle;

“Kurum ve kuruluşlar ile bankalar arasında, ekonomik göstergeler ve hedefler dikkate alınarak promosyon anlaşması yapılmakta ve çalışanlara ek mali imkan sağlanmaktadır.

Sosyal medyadan açıkladı! Sosyal medyadan açıkladı!

Bilindiği üzere banka promosyon ihaleleri; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) çalışanları için 2020 yılında, Maden Tetkik Arama Kurumu (MTA) çalışanları için 2021 yılında yapılmış ve anlaşma yapılan bankalar, teklif ettikleri TTK için 5 yıllık, MTA için 3 yıllık promosyon bedellerini peşin olarak tüm işçilere ödemiştir.

Kurumların bankalarla yaptığı promosyon ihalelerine Sendikamız, ihaleye müdahale yetkisi bulunmamakla birlikte gözlemci olarak katılmıştır.

Aradan geçen süreç içinde işçi ücretleri büyük oranlarda artmış, yükselen işçi ücretlerinden kaynaklı olarak bankaların da işlem hacimleri büyümüştür. Bu dönemde bankaların karlılığı 4-5 kat artış göstermiştir.

Ancak aynı süreçte bankalarla yapılan promosyon bedelleri, ekonomide yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon rakamları karşısında erimiştir.

Anlaşmalı bankaların TTK ve MTA çalışanlarına peşin ödedikleri promosyon ücretlerinin günümüz şartlarında düşük kaldığı açıktır.

Kurumların yeni yaptıkları banka promosyon anlaşmalarında ise promosyon bedelleri yüksektir.

TTK ve MTA çalışanları için bankalarla yapılan promosyon anlaşmalarının iptal edilerek yenilenmesi veya banka promosyon bedellerinin günümüz şartlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Sendikamız, banka promosyonlarının ekonomik göstergeler doğrultusunda güncellenmesi gerektiğini başta ilgili bakanlık olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlara bildirmiştir.

Siyasi iradeyi ve tüm yetkilileri çalışanların mağduriyetlerinin giderilmesi için duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Girişimlerimizi sonuç alınıncaya kadar sürdürecek ve gelişmeler hakkında başta üyelerimiz olmak üzere tüm kamuoyunu bilgilendireceğiz.”