Kitap, gazete, dergi, bülten gibi yayınları hazırlamak, basmak, dağıtmak, okuyucuya beğendirmek çok zor bir iştir. Şifahi kültüre göre hayatını idame ettiren toplumlarda y...

Kitap, gazete, dergi, bülten gibi yayınları hazırlamak, basmak, dağıtmak, okuyucuya beğendirmek çok zor bir iştir. Şifahi kültüre göre hayatını idame ettiren toplumlarda yazılı belgeler ne yazık ki pek değer görmez…   

 

Kur’an-ı Kerim “ikra (oku) diye başlar. Ama bu “kitap” rafta ya da askıda süs olarak durmaya devam ediyor. 5 milyon nüfuslu Finlandiya’da bile bizden fazla kütüphane mevcut.  

 

45 yıldır düzenli olarak kütüphaneye giderim. Bu mekanlarda pek insan bulunmaz. Gelenler de sadece ödev yapmak ya da sakin ortamda ders çalışmak için bulunmaktalar. Dergilere, gazetelere, bültenlere ve kitaplara çok el süren de olmaz. 

 

Yerel çapta yayın yapan gazetelerin mali kaynakları her gün bir basamak daha düşerek sıfıra doğru gidiyor. 1990’lı yıllarda Manisa ilinde çalışırken yerel bir gazete çıkarılmasına omuz vermiştim. Yayını 5-6 ay ayakta tutabildik. Zira mizanpaj, kalıp, baskı, dağıtım süreçleri gelirlerin çok üzerinde idi. 

 

Son 35 yıldır haftada bir iki kısa yazı hazırlayıp çeşitli yayınlara sunuyorum. Ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinde yayınlanan basılı ya da sanal mecralara makalelerimi iletmek bende bir hobi haline geldi. Öğrendiğim, üzerinde düşündüğüm mevzuları belki okuyan olur diye yazıya dökmek beyinsel olarak da rahatlamama yol açıyor. 

 

2013-2021 yılları arasında Zonguldak ilindeki çeşitli okullarda öğretmen ve yönetici olarak görev yaptım. Son 7 aydır bu güzel ilimizden ayrıyım. Halen Ankara ilinde çalışmaktayım. Ancak kara elmas diyarındaki haberleri/sorunları takip etmeye çalışıyorum. Bu ilimizde birkaç sene daha çalışma niyetim vardı. Lakin kifayetsiz muhterislerin kıskançlık, çelme, iftira, karalama ve hasetlerine daha fazla tahammül edemedim.  

 

Bu ilde yaşadığım yamyamlıkları bir kitap haline getirdim. Yakında “ücretsiz” olarak sunmayı düşünüyorum.  

 

Liyakatten uzak, el etek öperek makam mevki edinmiş, kaba-saba, bilimsel hiçbir eseri olmayan zatların Zonguldak ilinin geri kalmasında etkin olduklarını söylemekle yetineyim… 

 

İlde yayınlanan İmza Gazetesinde 3-4 yıldır amatörce bilgi paylaşmaya çalışıyorum. Gazetenin web sitesini ve basılı halini çok seçkin bulduğumu ifade edebilirim. Yayının yeni yaşının hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. İşlerinde kolaylıklar dilerim. 

 

Ali Özdemir 

0505 220 83 85 

www.aliozdemir.net 

25.05.2022