Cumhuriyet Halk Partisi Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu'nun ziyaret ettiği esnaflar ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Esnaflar, kira, vergi ve borç yükünün altından kalkmakta zorlandıklarını ifade ederek destek istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Merkez’de esnaf ziyareti gerçekleştirdi ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların alım gücünün oldukça düştüğünü ifade eden Bankoğlu, esnafın da kriz nedeniyle kira,vergi ve borç sarmalında kaldığını belirtti.

Halkı sefalete mahkûm ettiler

Bankoğlu aynı anda faizin, enflasyonun, dövizin, yoksullaşmanın arttığı tek ülke olduğumuzu belirtirken “Gıda fiyatları dünyada düşerken günden güne akıl almaz şekilde gıdanın pahalılaştığı tek ülke yine Türkiye. Faiz sebep enflasyon sonuç diyerek gelmiş geçmiş tüm ekonomi kurallarını hiçe sayan garip bir zihniyetin sonucunda ülkeyi yangın yerine, halkı sefalete mahkûm ettiler. Şimdi kalkmış rasyonel politikalara dönüyoruz diye ortalara çıkmış sanki ülkeyi ateşe atanlar kendileri değilmiş gibi millete masallar anlatıyorlar. Seçim öncesi mayıs ayından sonra enflasyonun yüzde 50 altına ineceğini söyleyen AKP sayesinde mayıs ayında 18 lira olan mazot bugünlük 40 lira. Yarın neye uyanacağını kimse bilmiyor.

“Rasyonel politika masalı anlatıyorlar”

Lise bahçesinde büyük keşif! Lise bahçesinde büyük keşif!

Birkaç gün önce de Tayyip Erdoğan 2024’e çok farlı gireceğiz, dedi. Şüphesiz çok farklı giriyoruz. Güya tarım ülkesi Türkiye’de sebze meyvenin en bereketli, en ucuz olması gereken zamanda millet turşuluk, tarhanalık alamıyor. Sonra da bakanları rasyonel olmaya karar verdiklerini söylüyor. Rasyonellik ne demek önce onu bilmek lazım. Akla uygun, ölçülü, hesaplı demek olan rasyonellikten eser yok. Bugün esnaf hiçbir şeye fiyat veremiyor. Vatandaş evini boyatmak istiyor, bugün 400 liradan hesapladığı boya akşama 500 lira oluyor. Hani hesaplılık, akla uygunluk? Dün baktığı domatesin, sabah kira için baktığı evin, geçen hafta aldığı ilacın fiyatı dakika dakika artan bir ülkede, rasyonel politika masalı anlatıyorlar.” açıklaması yaptı.

Bu felaketin tek sorumlusu hükümettir

Bankoğlu, Tek Adam Sistemine geçişle akla mantığa aykırı şekilde “faiz sebep enflasyon sonuçtur” diyen Erdoğan bir anda “rasyonel zemin” diyerek U dönüşü yapmakla ve zaten yolunda gitmeyen ekonomik düzeni yıkmakla eleştirdi. Beş yıl boyunca ülke ekonomisini uçuruma sürüklediklerini, şimdi de bu yanlışların faturasını vatandaşa kestiklerini belirten Bankoğlu, “Bartın Merkez’de vatandaş da esnaf da kan ağlıyor. Vatandaş alım gücünün düşmesi ve her saat değişen etiket nedeniyle bitmiş durumda; esnaf ise yüksek kiralar, vergiler ve ödenmeyi bekleyen krediler nedeniyle batmış durumda. Aynı anda hem faizlerin, hem döviz kurlarının, hem enflasyonun, hem de yoksulluğun arttığı tek ülkeyiz ve bunu da “rasyonel zemin” diye pazarlıyorlar. Bu krizi çıkaran kimse faturayı da vatandaş değil, onlar ödemelidir.

Yaklaşan kış mevsimi ile gaz ve elektrik fiyatlarını da göreceğiz. Oradan gaz, buradan petrol bulduk diye umut tacirliği yaparak ülkeyi yöneten, her gün bir buluş yapmış gibi ek vergilere bile ek vergi getirmekten hicap duymayan ama öğrencisini ucuz cep telefonu alacaksınız diye, 7 bin 500 lira ile can çekişen emeklisine ocak ayını bekleyin diye göz kırpıyor. Millet değil ocak ayını bir sonraki haftayı bekleyecek durumda değil. Bu felaketin tek sorumlusu beceriksiz, israf düşkünü ve yandaş kayıran tutumundan vazgeçmeyen hükümettir.” dedi.