Zonguldaklı sanatçı yoğun bakıma alındı! Zonguldaklı sanatçı yoğun bakıma alındı!

173 bin 200 emeklinin yaşadığı Zonguldak kentinde binlerce emekli vatandaş maaş farklarının ne zaman yatırılacağını merak ediyor. 

Emekli maaşlarına Temmuz döneminde yapılan zamlar açıklandı. Bu dönemde emekli maaşlarına yüzde 25 zam gerçekleşirken, ek olarak yüzde 11,68'lik refah payı uygulanacak. Nisan ayında belirlenen en düşük emekli maaşı ise 7.500 TL'den 10.000 TL'ye yükseldi.

MEMUR ZAMMI BELİRLEYECİ OLDU

Emekli maaşlarındaki bu artış, hem asgari ücret hem de memur zammı ile doğrudan ilişkilidir. Memurların ve memur emeklilerinin toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15'lik artış, emekli maaşlarına yüzde 49,25 oranında zam olarak yansıdı.

REFAH PAYI İLE MAAŞLAR EŞİTLENİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de Ocak-Temmuz artış oranına yüzde 11,68 puanlık refah payı eklenerek, memur emeklileriyle eşitlendi. Bu sayede tüm emeklilere yüzde 49,25 oranında zam yapılmış oldu.

DÜZENLEME YASALAŞIYOR

Emekli maaşlarına yapılan bu düzenleme Meclis'ten geçerek yasalaştı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Milyonlarca emekli, yüzde 11,68'lik refah payı ile birlikte vergi iadesi kapsamında ek ödeme de alacak.

MAAŞ FARKLARI NE ZAMAN YATACAK?

Emekli maaş farkları için beklenen tarih, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın talimatıyla, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş farkları, bir hafta içinde ödenecek.

EMEKLİLERE ÇİFTE ARTIŞ

Maaşları 10.000 TL'nin altında olan düşük emekli aylıkları için iki artış birden yapılmış oldu. Öncelikle yüzde 49,25'lik artış alan düşük maaşlı emeklilere, ayrıca seyyanen ödeme de yapılacak. Tüm maaşlar, 10.000 TL'ye tamamlanacak.

Emeklilere yapılan artış, ek ödeme miktarını da artırdı. Emeklinin eline geçecek toplam miktarlarda bir artış yaşanacak. Emeklilere vergi iadesi kapsamında yüzde 4 ek ödeme verilecek. Bu ek ödemeler, zamlı maaş üzerinden hesaplanacak ve bankaya toplam olarak yatırılacak.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ

SSK ve Bağ-Kur emeklileri, yasal düzenleme öncesinde maaşlarını yüzde 37,57 oranındaki enflasyon farkı eklenerek almışlardı. Daha sonra çıkan refah payı ve taban maaş düzenlemesiyle birlikte, Ocak-Temmuz artış oranına yüzde 11,68 eklenerek maaşları yükseltildi.

BAKAN IŞIKHAN'DAN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak-Temmuz artış oranına 11,68 puan eklenerek memur emeklileriyle eşitlendiğini belirtti. Maaş farklarının Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilerin hesaplarına yatırılacağını ifade etti.

Yapılan düzenleme sonrasında herhangi bir hak kaybının olmayacağı belirtildi. Ocak ayı farkları ödendikten sonra Şubat maaşları, yeni oranlardan ödenecek ve Temmuz ayında maaşlar 6 aylık enflasyona göre yeniden hesaplanacak.

HABER MERKEZİ