Mart ayında lapa lapa kar yağdı! Kent merkezi beyazla kaplandı... Mart ayında lapa lapa kar yağdı! Kent merkezi beyazla kaplandı...
  Elizi yaşanan bir efsane olan Trabzon hasırı tasarımı gerçekleştiren ve bu anlamda dünyada lider konumda yer alan öncü bir kuruluştur. Trabzon hasır örgü tekniği başta İskitler olmak üzere Anadolu coğrafyasında yaşayan geçmiş kavimlerin Anadolu'daki mirasçılarına bıraktığı en önemli hazinelerden biridir. Ardından Kafkaslara doğru ilerleyen Trabzon hasır örgü tekniği günümüzde oralardan Trabzon'a göç eden ustalar tarafından bireylere öğretilerek yaşamını sürdürmüştür. Ülkemizin ürettiği tek orijinal takı tasarımı Trabzon hasırı takı tasarımıdır. Trabzon hasırı takı tasarımı altın tellerin örülerek ve adeta bir kumaş haline getirilerek altın kolye veya diğer aksesuarlar formunda tüketiciler ile buluşturulmasıdır.

Elizi Cağaloğlu'nda açılıyor!

  Trabzon merkez ve tasarım ofisi ile faaliyet yürüten Elizi İstanbul Cağaloğlu şubesi ve mağazası ile de İstanbulluların hizmetine koşuyor. Kuruluş bu anlamda Trabzon hasırı teknolojinin yaşaması ve nesilden nesile öğretilmesi içinde birçok yeniliği hayata geçirmiş bulunuyor. Elizi adını da zaten kadınların ilmek ilmek attıkları ve kendileri için bir imzayı ifade eden onların ellerinin izini temsil eden kelimelerden almaktadır. Elizi çeyrek asırdır ülkemizde Trabzon ve İstanbul merkezli olarak Trabzon hasırının bilinirliğini arttırmak için gayret göstermektedir. Bu anlamda çeşitli projeleri hayata geçiren kuruluş "Elizi'nin Melekleri" projesi ile de Trabzon'da büyük başarılara imza atmıştır. Trabzon'un ilk sosyal haklara sahip olan örücülüğü kursunu başlatarak anneden kıza, komşudan komşuya ulaşan Trabzon hasır örgü bilgisini nakletmeye gayret göstermiştir. Sadece kolye değil altın yüzük ve altın küpe çeşitlerinde de Trabzon hasır örgü modelleri mevcuttur.

Elizi klişeleri yıkar!

  Elizi faaliyetlerini yürütürken kuyumculuk atölyelerinde genel anlamda erkek ustaların çalıştığına dair önyargıları yıkarak kadın ustaların da yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu atölye çalışmaları ile hanımların hem maddi anlamda kazanç elde etmeleri hem Trabzon'un ve Karadeniz'in kültürünü yaşatmaları hem de sosyal anlamda birtakım haklara erişmeleri sağlanmıştır. Şimdi De "Yaşayan Efsane De Kendi Elizin Olsun" projesi ile İstanbul'da Trabzon hasırı sanatına ilgi duyan bireylere bir araya getirmeyi hedeflemektedir. Proje kapsamında Ayasofya ve Boğaz manzaralı Elizi atölyelerinde hanımların bu sanatı öğrenmeleri amaçlanmaktadır. Kuruluş başta altın küpe modelleri olmak üzere tüm kataloğunu elizi.com.tr adresinde sergilemektedir.