Doktor Hayatımızın sağlıklı ve kolay olması için, dünyamızın daha güzel ve yaşanılır olması için tüm mesleklerde olduğu gibi, doktorlu...

Doktor

Hayatımızın sağlıklı ve kolay olması için, dünyamızın daha güzel ve yaşanılır olması için tüm mesleklerde olduğu gibi, doktorlukta böyle bir meslektir diyemiyorum.

Bazı meslekler var ki zamanla ihtiyacımızı karşılamaz ve kaybolur gider, bu nedenle doktorluk mesleği deyince; Dünya var oldukça, insan doktoru, hayvan doktoru(Veterinerler) ve diğer doktorluk dalları asla yok olmayacak.

İsterse teknoloji çıldırsın, yeni ufuklar ve ihtiyaçlar belirlensin, yaşam başka bir boyuta geçsin, sonuçta yine bir doktor en mahrem yerlerinizi kontrol eder, size ait olan anatomik sırlarınızı görür ve mesleğinin etik ilkesi gereği asla malzeme yapmaz,  istediğiniz kadar mevki-makam sahibi olun veya sıradan bir gazeteci olun o doktor veya hemşire iğneyi kıçınıza saplamadan iyileşemeyeceksiniz. Doktorluk mesleği insan var oluşundan, yok oluşuna kadar bizimledir.

İster terörist olun, ister vatan haini olun, isterse ne olursanız olun, suçunuzu çekeceksiniz ama mutlaka bir doktor sizi insan yerine koyup muayene edecektir, çünkü bu mesleğin fıtratı bunu gerektiriyor.

Son günlerde bir doktor hakkında yerel bir gazetede “Genelev Doktoru” gibi bir konu işlenmeye başladı. Bu konuya değineceğim ama Türkiye’de birçok vilayeti bilirim ve bu kentlerde yerel medyayı yakından inceleme fırsatım oldu, Zonguldak yerel medyasındaki düzeysizliği hiçbir yerde görmedim, bu yazıyı yazarken bile: “Acaba bana nasıl bir tepki verilecek” diye korkuyorum.

 

Genelev doktorluğu utanılacak bir şey değil, bunu neden böyle lanse ederler anlamak mümkün değil. Birisini siyasi olarak acımasızca eleştirebilirsiniz, bu bir eleştiri değil resmen cehalettir, o doktorun genelevde yapmış olduğu mesleki hizmet belki de bir çoğumuzun babaları veya bizlerin bu güne sağlıklı ulaşmamıza sebep olmuştur, o evlerde çalışan insanlar belki de bu gün bir çoğundan daha temiz kalpli insanlardı, bir şekilde oraya düşmüştü ve hayata  tutunmak için her türlü erkeğin kahrını çekerek mesleklerini yapıyorlardı, unutmayalım bazı meslekler günün koşulları gereği ihtiyaçlardan doğmuştur, o genelevlerde çalışanları aşağılamak ayrı bir cehalet örneğidir. Orada en ağır bir mesleği yapmak zorunda olan insanların doktorluğunu yapmak neden bir utançmış gibi işlenir? Ayıptan öte bir şey…

Gelelim  o doktora; En ufak bir akrabalığım yoktur, bu yazıyı yazarken de :

“Atınç senin hakkında İmza Gazetesinde yazı yazdım” da demem, okursa okur, okuyan dostlarımın hoş görüsü bana yeter.

Kendisini yakından tanırım, yıllarca beraber bir şirkette işyeri hekimliğimizi yaptı, Türkiye’de Pnomokonyoz  ve akciğer filmlerini okuma üzerine 12 kişiden birisidir, özel sektörde ilk meslek hastalığı teşhisi koyan bir meslek erbabıdır, yayınlanmış o kadar çok mesleki bildirisi var ki sayısını ben bile unuttum, Türkiye’nin her yerine davet edilir ve seminerler verir. Şimdi elinizi vicdanınıza koyun ve böyle bir meslek erbabına :” Genelev Doktoru” diyerek sözüm ona aşağılamak, o genelevlerde çalışanları insandan saymamak nasıl bir ruh halidir?

Hangi meslekten olursa olsun, işini gereği gibi yapanların emekleri en yüce değerdir.

  Yazar: Mehmet Çelik