TÜİK verilerine göre İnşaat Maliyet Endeksi bu yıl yüzde 90,27 arttı. Malzeme endeksi ise yüzde 113 arttı. Müteahhitler artan fiyatlar ve piyasadada ürün bulunmaması sebebiyle ya proje almıyor ya da malzeme depoluyor.

Devrek Belediyesi'nde Yeni Görev Dağılımı! Devrek Belediyesi'nde Yeni Görev Dağılımı!
Kasım 2021’de inşaat malzemeleri fiyatlarında başlayan yükseliş devam etti. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre, inşaat malzeme endeksindeki yıllık artış ilk defa yüzde 113 oldu. İnşaat Maliyet Endeksi’ne göre yıllık maliyet endeksi yüzde 90,27 arttı. Türkiye Gazetesi’nden Leyla İlhan’ın haberine göre, yüksek enflasyon, fiyat artışı ve piyasada ürün bulunmaması sebebiyle müteahhitler proje almayı bıraktı. Bazı müteahhitler ise malzeme depolamayı tercih etti.

ARSA FİYATLARI DA YÜKSELDİ

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, demirin tonunun 17 bin liraya, çimentonun tonunun ise bin liraya çıktığını ifade etti. Artan ürün fiyatlarının konut fiyatlarını yükselttiğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, bu durumun arsa fiyatlarını da etkilediğini şu sözlerle ifade etti: “Konut fiyatları yükselince arsa sahipleri de arsa karşılığı oranları yükseltiyor. Arsası olan paha biçemiyor. Bu iki alanda fiyat yükselince proje çıkmıyor. Proje çıkmayınca arz azalıyor. Bu paradokstan dolayı yeni proje yok gibi.”

DEPOLAMA VAR, PROJE YOK

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, ürün fiyatlarının yükselmesi kadar piyasada malzeme sıkıntısı yaşandığının altını çizdi. Melih Tavukçuoğlu şöyle dedi: “Bugün aldığımız fiyata yarın aynı ürünü bulamıyoruz. Bugün olan ürün yarın piyasada bulunamayabiliyor. Ürün pahalı olsa ama piyasada bulunsa yine alırsınız. Ama şu an ürün varken alayım, sonra depoya koyayım mantığı var. Çünkü inşaata başlanırsa ürün bulunamayacağı düşünülüyor. Müteahhitler de parasını verip bin metrekare seramik alıyor, deposunda tutmaya çalışıyor.” Piyasada yaşanan malzeme sıkıntısının, yeni projeleri azalttığı ve birçok müteahhittin yeni inşaat projesine başlamadığı bildirildi.