Brent petrol yükselişe geçti! Benzine zam gelebilir...

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, CHP, İYİ Parti ve HDP'yi hedef alarak "Memur kıyımı yapılıyor" dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, CHP, İYİ Parti ve HDP'yi hedef alarak "Memur kıyımı yapılıyor" dedi.

Küresel piyasalar Brent petrol fiyatlarına odaklanmış durumda. Savaşla birlikte 130 dolar kadar çıkan Brent petrol fiyatları, atılan diplomasi adımlarıyla 100 dolara kadar gerilemişti. Uluslararası piyasalarda dün 107,50 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 106,64 dolar seviyesinde tamamlamıştı. Bugün ise petrol fiyatları 2,06 yükselişle güne başladı. Brent petrolün varil fiyatı ise 109 dolara kadar dayandı. Brent petrol fiyatının tekrardan yükselmesiyle motorinde ve benzinde zam sinyali oluşmuş durumda. Peki benzin ve motorine zam gelir mi? Brent petrol fiyatı ne kadar oldu? İşte, Uluslararası piyasada petrol fiyatlarında son durum...

Brent petroldeki düşüş yerini yükselişe bıraktı. Dün brent petrolün varil fiyatı 107,50 doları gördü. Günü ise 106,64 dolar seviyesinde kapatan brent petrol tekrardan yükselişe geçti. Uluslararası piyasalara baktığımız zaman ise Brent petrolün varil fiyatı dünkü kapanışına göre yüzde 2,06 artarak 108,84 dolara kadar tırmandı. ABD tipi ham petrol ise 105,45 dolardan alıcı buluyor. Peki brent petroldeki bu yükseliş akaryakıta nasıl yansır? Benzin ve motorine zam gelir mi? İşte cevapları… 

PETROL FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

Peki petrol fiyatları neden yükselişe geçti? Petrol fiyatlarının yükselişindeki neden arasında ise petrol arzında uzun süreli kesintilerin yaşanabileceği, Rusya ile Ukrayna arasındaki ateşkes görüşmelerinde anlaşma ihtimalinin yerini belirsizliğe bırakması ve piyasalarda Rusya'ya yönelik yaptırımların artabileceği endişeleri yer alıyor.

SAVAŞ PİYASALARIN YÖNÜNÜ BELİRLİYOR 

Uzmanların görüşlerine göre; ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya lideri Putin için ‘Savaş suçlusu’ sözlerini kullanması ve Putin’in açıklamaları piyasalarda panik alımlarına neden oldu. Uzmanlara göre, piyasalara yön veren en önemli etken Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin gelişmelerin olduğu ve yaşanan gelişmelerin piyasalara yön vereceğini belirttiler.  Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, İngiliz Financal Times gazetesinin, "Kiev yönetiminin tarafsızlık statüsüne geçmesi ve askerlerini azaltması karşılığında Rusya ile Ukrayna arasında ateşkese ve askerlerin çekilmesine ilişkin taslak hazırlandığı" haberine yönelik sorusuna, "Şimdilik herhangi bir anlaşma paketini açıklamanın erken olduğunu düşünüyoruz." Açıklamasını yapmıştı. Uzmanlar, Peskov’un bu açıklamalarının ise piyasalarda ateşkes görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğine ilişkin umutları zayıflattığına işaret etti.

PETROLE ÇİN DARBESİ 

Dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi olan Çin’de günlük koronavirüs vakalarının salgının başındaki gibi yoğun hale gelmesi de piyasalarda talep endişelerini artırarak fiyatları baskılamayı sürdürüyor. Brent petrolde teknik olarak 110,43 ile 113,27 dolar aralığının direnç, 107,59 ile 104,75 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

AKARYAKITA ZAM GELEBİLİR 

Brent petrolün varil fiyatının 133 dolara kadar çıkması akaryakıt fiyatlarında zamları peş peşe getirmişti. Brent petrolün varil fiyatının tekrar yükselişe geçmesi akaryakıt fiyatlarında yeni zam ihtimalini artırdı. Ancak EPDK ve EPGİS'ten ise henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. 

Editör Hakkında
Yorumlar