Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı kullanımını azaltma amacıyla limit ve taksit düzenlemeleri yapılırken, bankaların son hamlesi, kartların kullanım alanlarını sınırlamak oldu.

Bankalar, müşterilerine gönderdikleri uyarılarda, kredi kartlarıyla döviz, altın ve kripto varlık alımı yapılması, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, "makul gerekçesi olmayan transferler" yapılması gibi nedenlerle kartların kullanıma kapatılabileceğini belirtti. Bu yeni uygulama, kredi kartlarının temel ihtiyaçlar yerine farklı amaçlarla kullanımını engellemeyi hedefliyor.

KREDİ KARTI HACMİNDE BÜYÜK ARTIŞ

BDDK verilerine göre, 19 Ocak 2024 haftası itibarıyla bireysel kredi kartı hacmi 1 trilyon 172 milyar lira olarak kaydedildi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 459 milyar lira seviyesindeydi. Bireysel kredi kartı hacmindeki yıllık artış yüzde 155'e ulaştı.

ENFLASYONLA MÜCADELE KAPSAMINDA DÜZENLEMELER

Kredi kartı kullanımını azaltma hedefiyle daha önce limit ve taksit sayılarına yönelik düzenlemeler yapılmıştı. Limit artışlarına getirilen zorluklar ve yurtdışı harcamalarda taksit sınırlamaları gibi önlemler alınmıştı.

BANKALARDAN UYARI

Bankalar, müşterilerine kredi kartı ekstrelerinde "Kredi kartınızla döviz/altın/kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limitini aşma için işlemler ile sistem dışına para çıkarılmasına yönelik işlemler nedeniyle kartınız kapatılabilir" uyarısında bulundu.

YENİ DÜZENLEMELER GÜNDEMDE 

Son dönemde kredi kartı kullanımındaki artış, faiz oranlarındaki yükselmeyle birlikte dikkat çekiyor. Bu durum, kredi kartı kullanımıyla ilgili yeni düzenlemelerin gündeme gelebileceği spekülasyonlarına neden oluyor. Bankacılık kaynakları, faiz oranları, taksit sınırlamaları veya harcama tutarlarına getirilebilecek sınırlamaların gündemde olduğunu belirtiyor.

Kredi kartı kullanımındaki bu yeni düzenlemeler, hükümetin enflasyonla mücadele stratejisinin bir parçası olarak öne çıkıyor. Kredi kartlarının daha çok temel ihtiyaçlar için kullanılmasını teşvik etmek amacıyla yapılan bu düzenlemeler, bankaların müşterilerini dikkatli olmaları konusunda uyararak, farklı alanlarda kullanımlara karşı tedbir almalarını sağlamayı hedefliyor.

Antalya’da deprem! Antalya’da deprem!

Kaynak: Milliyet