Elazığ’da deprem! Elazığ’da deprem!

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ereğli Kömür Havzası Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Yönetim Kurulu üyelerinin yaklaşık bir işçi maaşı tutarında ‘’huzur hakkı’’ olarak ücret aldıklarını iddia eden emeğin başkenti kömür kent Zonguldak’taki birçok maden işçisi, kazan kaldırarak tepki gösterdi.

‘’AMELEBİRLİĞİ ŞİRKET DEĞİLDİR, İFLAS ETME RİSKİ YOKTUR, YÖNETİM KURULU ÜYELERİ ‘HUZUR HAKKI’ ALMAMALILAR’’

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı müessese müdürlüklerinden Üzülmez, Kozlu, Karadon, Armutçuk ve Amasra’da çalışan madenciler adına bazı işçiler, watsap üzerinden yaptıkları açıklamada, şöyle konuştu:
‘’22 Temmuz 1923 yılında Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ‘AMELEBİRLİĞİ Talimatnamesi’ ile kurulan Türkiye'nin ilk sosyal yardım kuruluşu AMELEBİRLİĞİ, bizlerin göz bebeğidir. Bu güzide kuruluşumuzun geçmişi incelendiğinde Türkiye’nin ilk sosyal güvenlik kuruluşu olduğu gerçeği tartışmasız kabul edilir. Sosyal güvenlik konusu Zonguldak maden işçisi için öncüsüdür, ancak şimdi durum böyle değildir! AMELEBİRLİĞİ, günümüzde sadece bir yardımlaşma sandığıdır. Yönetim kurulu üyeleri, AMELEBİRLİĞİ binasında yapılan her toplantı için ‘huzur hakkı’ alırlar. İşçi temsilcilerinin işi AMELEBİRLİĞİ temsilciliği yapmaktır, asli işleri yoktur, işveren temsilcileri ise genellikle müessese müdürleridir.  
Burada işçi temsilcileri seçilir, işveren yönetim kurulu üyeleri de kurumun genel müdürü tarafından görevlendirilir. 
Bu bir şirket değildir, iflas etme riski yoktur, iflas etse bile yönetimin sorumluluğu yoktur. Bu nedenle toplantıya katıldık diye ‘’huzur hakkı’’ alma hakları 
olmamalılar.
Bu ‘’huzur hakkı’’adı altında ödenen para her ay için bir işçi aylık gelirine yakındır. Aylık ödenen miktar katsayısı ile belirlenir. Yönetim kurulu üyelerinin, her ay işçilerden kesilerek biriken paranın en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamak asli görevleridir.’’

‘’AMELEBİRLİĞİ, CESARETSİZ YÖNETİCİLER YÜZÜNDEN BİR ARPA BOYU YOL ALAMAMAKTADIR’’

Açıklamaya, şöyle devam edildi:
‘’İş kazaları yardım fonunun dolar bazında varlığı bugün 30.800.000 lira olmuş. Ne yazık ki 2018 yılında 6.826.923 dolar olan varlığı, bugün 1.760.000 dolara gerilemiştir. 
100 yaşına giren ve büyük nakit ve mal varlığı olan bir kurum neden içine kapalı, neden büyüyememektedir? 2000 yılında yapılan yönetmelikle yatırım yapma olanağı getirilen sandığımızın cesaretsiz yöneticiler nedeniyle bir arpa boyu yol alamadığı aşikar olup apaçık görülmektedir. Sesimize kulak vereceğinize inancımızla şimdiden teşekkür ediyoruz.’’

‘’AMELEBİRLİĞİ SEÇİMLERİ MART AYINDA’’

Açıklamada, 2024 yılının mart ayında yapılması beklenen AMELEBİRLİĞİ seçimlerini maden işçilerinin sabırsızlıkla beklediklerini, bu seçimlerin ‘’milat’’ olacağı ifade edildi.

HABER: ORHAN AKYÜZ