Başlığın kısaltmasını yazmak istemedim, yanlış anlşılır… 
  Daha önce yazdım, yine yazmak zorundayım, bir Allah’ın kulu da çıksın başka bir çözüm önersin. Çözüm öneriniz yoksa bana destek vermeyin, susun yeter, beni anlayanlar konuşsun. 
Hiç kimse ellerini ovuşturmasın, TTK Kapanır veya özelleşirse, bu kentte yaşayan her kesimden insanın bir çok kaybı olacak, yani kimse kazançlı çıkmayacak, ancak Ankara hükümeti de bu kadar zararı bundan böyle göğüslemeyecek, çünkü Ülkenin diğer kesimlerine bu hususu anlatmakta zorlanıyor, amaç belli, hedef belli, kimse kimseyi kandırmasın. 
Hükümetin zorlanacağı bir konu da- En büyük sorumlusu siyasiler olmasına rağmen- bu kadar teknik elemanın çalıştığı bir kurumda bu kadar zarar nasıl planlanıyor ? Tam bir bitirme tezi(!) olacak bir konu. 
Lafı uzatmayacağım, yarın bir gün vicdan azabı çekmek istemiyorum. Babamdan devraldığım bir madencilik kültürü ile yetişmiş olan ben, üzerime düşen görevi yapmazsam bu kente ve madenlere ihanet etmiş olurum, ben çözümü söyleyeyim de uygulayıcılar beni dikkate alır mı, almaz mı bu onların bileceği bir iştir. Haaa! bu arada sakın ola ki kimse beni mevki-makam peşinde koşan bir maceracı olarak algılamasın, Allah’a şükürler olsun, paraya, pula ve şana- şöhrete ihtiyacım yok, evvel Allah’ın sayesinde her türlüsünü yaşadım, ancak bu kentteki yaklaşık 160 yıllık maden kültürü birden bire yok olur ve ölürse bunu başta rahmetli babama sonrada vicdanıma anlatamam.  
Sistemi değiştirmeden TTK na 5000-6000 işçi alalım diyen siyasetçiler de, sendikacılar da  şov yapıyor, tribünlere oynuyor sakın inanmayın. 
ÇÖZÜM ÖNERİLERİM: 
1.     Kurum elindeki ne kadar gayri menkulü varsa satıp değerlendirecek, lojmanlarda oturanlara oturduğu evi satmak öncelikli konu olursa hem bu kent, o insanları kaybetmemiş olur, hem de oturanlar daha uygun bir fiyatla ev sahibi olurlar. 
2.     İşlevini yitirmiş bütün daire başkanlıklarını derhal kapatmalı ve çalışanlara yer altında iş verilmeli, çalışamayacak durumda olanların tazminatları ödenerek emekli edilmeli, bunu neden söylüyorum? Şundan: Bu servislerde çalışanlar; Daire başkanından odacısına kadar tüm çalışanların yeraltında çalışanlara göre işi kebap, kimse kusura bakmasın realite böyle, ben yıllarca Kartiye Mühendisliği yaptım, almış olduğum şikâyetlerin başında :  “Ya mühendis Bey sen bizim her gün iflahımızı kesiyorsun ama Müessesede ve Genel Müdürlükte  çalışanlar kebap yapıyor” Ya da tüm çalışanlar; Ya bir yolunu bulup yan servislere kaçmak için çalmadık kapı bırakmıyorlar, ya da verilen işi savsaklayıp görevini yapmıyor ve yapmadığı görevi için de vicdan azabı duymuyorlar,  çünkü sistem buna zorluyor.   
Kurumda işçi sıkıntısı yoktur, uygulama sıkıntısı vardır ve yıllarca özel sektörde çalışan birisi olarak söylüyorum, özel sektörde böyle bir çalışma sisteminde hiç kimse böyle bir çalışmaya izin vermez.  
Sistemi değiştirmedikçe yeni işçi alımı daha çok zarar demektir.  
Bir başka konu da yıllarca kendini ağır abi havalarında satan ve ben gidersem kurum batar havalarında olanların da artık kralın çıplak olduğunu görmesi lazım.  
Yine bir başka konu da artık sivil toplum kuruluşları biraz akıl ve mantıkla hareket etmesi lazım, yaratıcı,  yön verici rollerini yerine getirmesi lazım, öyle her uygulamada bir basın açıklaması ile vicdanlarını rahatlatmak yerine mantıklı düşünmeleri, çözüm üretmeleri lazım. 
Bu kurum kapanırsa ve ya özelleşirse basın açıklamalarını artık Balkaya’sından  denize doğru yaparlar, ya da ne bileyim ilk olarak onlar bu kenti terk eder, kaçar giderler çünkü hep öyle oldu da… 
3.     Fen Tetkik kurulu derhal kapatılmalı ve oralarda yıllardır siyasi bir tecritte, atıl vaziyette yatan beyinler yeniden işlevsel hale getirilmeli ve bu insanların bilgi ve birikiminden bir an önce faydalanılmalı, çalışmayacak durumda olanlarda emekli edilerek  nazikçe teşekkür edilmeli, 
4.     Kurum kömür üretiminin dışında hiçbir enstrümanla enerjisini kaybetmemeli, başta maden direği olmak üzere tüm ihtiyaçlarını kapıda teslim şeklinde müteahhitlerden rekabet usulü temin etmeli, 
5.     Ne kadar makine parkı ve araç varsa satmalı, çalışanları üretime yönlendirmeli, 
6.     Liman hizmetleri; Kesinlikle özelleşmesinden yanayım, artık bırakalım hantal sosyal devlet anlayışını, yürümedi kardeşim bari limanı kurtaralım,  Hantal devlet anlayışı ile liman hizmetleri yürümüyor, bunu hepimiz görüyoruz, 7x24 çalışması gereken liman hizmetleri yılda ortalama 268 gün çalışıyor gerisi bayramdı, tatildi, mesaim bitti yarın bakarız halleridir. 
7.     Kurum asli işine dönerse ne olur? 
Yaklaşık 9000 çalışanı olan bir kurumda basit bir çoban hesabı ile adam başı 1 ton kömür ile günde 9000 ton tüvenan kömür çıkar, hiç zor değil billahi çıkar, iyi bir yatırımla önünü gören özel sektörde  5000 ton çıkarsın etti mi sana 16000 ton, Çatalağzı Termik Santrali günde tam kapasite  çalışırsa 5500 ton kömür yakıyor, Eren Enerji tam kapasite çalışırsa yaklaşık 10 000 ton kömür yakıyor, her iki santralde tam kapasite çalışamayacağına göre günde 16 000 ton kömürle bu kuruluşların ihtiyacını büyük ölçüde karşılanmış oluruz, hem devlet biraz para kazanmaya başlar, hem de özel sektör tüylenmeye başlarsa bu kuruluşlar teknolojilerini daha da yenileyerek daha çok üretim yapmaya, daha çok istihdam yaratmaya ve  gerek termik santraller ve gerekse kentin ihtiyacı olan tüm ihtiyaçları  karşılamayı kendilerine hedef olarak seçerler ki bu da bu kent için büyük bir kazanım olur. 
Bir de; TTK bu yeniden yapılanmada en azından sıfır kar , daha sonra da kar eden bir kurum düzeyine çıkarılırsa o zaman Ankara hükümetleri her türlü desteği vermeye dünden razı olur. 
           Eyyy yetkililer, siyasiler, sendikacılar vs.  
          Elinizden bir şey geliyor da bu kentten esirgiyorsanız; Bu Kurum kapanır, Özel sektör ocaklarına kilit vurur ve bu kent sayenizde vefasızlık yaşarsa nasıl anılacağınızı acayip merak ediyorum. 

Murat Uzun Zonguldak halkına seslendi! Murat Uzun Zonguldak halkına seslendi!