Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayıp meşgul eden kişilere, Kabahatler Kanunu'nun 22. maddesinin ikinci fıkrasına göre, idari yaptırım, para cezası ve Türk Ceza Kanunu kapsamına giren suçlar hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağı bildirildi.

Zonguldak İl Emniyet Müdürlüğü resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Asılsız ve gereksiz nitelikteki acil olmayan çağrıların toplam çağrılar içinde büyük yer tutması ve çağrı karşılayan personelin gereksiz yere meşgul edilmesi nedeniyle bu tür çağrılarla uğraşmak zorunda kalan personelin verimi düşmektedir. Kaynak israfı yaşanmakta, çağrı karşılayıcı personel gereksiz çağrılarla ilgilenirken acil yardım bekleyen kişilerin 112 ye ulaşmalarında zaman kaybı yaşanabilmektedir. Bu durum maddi ve manevi kayıplarla hatta can kayıplarıyla sonuçlanabilmektedir. Bu tür olumsuz durumların önüne geçilebilmesi amacıyla birtakım düzenlemelerin yapılması uygun görülmüştür.  Kabahatlar Kanunu'nun 'asılsız ihbar' başlığı altında 42/A maddesi gereğince asılsız ihbarlar için idari para cezası uygulanmaktadır. 5326 sayılı Kabaharlar Kanunu'nun 22. maddesinin 2. fıkrasında ‘Kanunda açık hüküm bulunmayan hallerde ilgili kamu kurum ve kuruluşunun en üst amirinin idari yaptırım kararı vermeye yetkili olduğu belirtild. Asılsız ihbar dışında kalan taciz, küfür içerikli konuşma, müzik dinletme, arayıp kapatma, arayıp konuşmama, bu tür arama ve mesajlar acil olmayan gereksiz aramalar ve mesajlar nedeniyle hattın meşgul edilmesi, çağrı karşılayıcı personelin görevini yapmasının engellenmesi, çalışma veriminin düşürülmesi ve acil yardım hizmetlerinin sunulmasında zaman ve kaynak kaybına neden olan aramalar ve mesajlar suç kapsamında değerlendirilecektir. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 9/Ç, 11/C ve 66'ncı maddelerine istinaden 5326 sayılı Kabahatlar Kanunu'nun 32.maddesinde düzenlenen ‘Emre aykırı davranış" kapsamında değerlendirilecektir. 112 Acil Çağrı hattını acil olmayan gereksiz arama ve mesajlar ile meşgul edenler hakkında idari yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca fiilleri Türk Ceza Kanunu kapsamına girenler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacaktır. Bu genelge ilgili kurumlara emir mahiyetinde olup kamuoyuna bilgi ve gereği için duyurulur. Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer” denildi.

Osman Zaimoğlu seslendi! 85 tane kiralık aracın hesabını verin Osman Zaimoğlu seslendi! 85 tane kiralık aracın hesabını verin
HABER: Serkan ARAT